Otvaranje tajanstvenog vela znanosti, kraj znanosti nije metafizika!

Znanost

Dva koncepta znanosti i metafizike uvijek su bila tema argumentacije.Neki misle da je znanost univerzalna i mogu sve objasniti, dok drugi misle da je kraj znanosti metafizika, nadmašujući ljudsku spoznaju i razumijevanje.Koji je kraj znanosti?Je li to metafizika ili stanje ljudske spoznaje?Ovaj će članak raspravljati o ovoj temi.

metafizika

1. Suština znanosti

Znanost je metoda koja se temelji na promatranju i eksperimentima za traženje istine.Znanstvenici provjeravaju ove pretpostavke prikupljanjem podataka, formuliranjem pretpostavki i eksperimentima, a zatim potvrđujući ili uskraćujući pretpostavke na temelju eksperimentalnih rezultata.Svrha ove metode je pronaći teoriju koja može objasniti i predvidjeti fenomen i koristiti ovu teoriju za vođenje ljudske prakse.

znanost

Suština znanosti je da je to sustav znanja sa strogim metodama koji otkriva istinu prirodnih pojava kroz stroge eksperimente i opažanja.Nadalje, razvoj znanosti je beskrajni proces istraživanja.Stoga možemo reći da je znanost stalna evolucija i napredak.

metafizika

Drugo, znanost i znanostmetafizikaRazlika

Znanost i metafizika dva su potpuno različita načina razmišljanja.Znanost se temelji na strogoj logici i eksperimentima, a zahtijeva da se teorija potvrdi eksperimentima.I metafizika se oslanja na tajanstvenu moć ili određene natprirodne sposobnosti za objašnjenje fenomena.Obično mu nedostaju strogi dokazi i logični dokaz.

Tajanstvena snaga

Na primjer, ako je bilo tko bolestan, znanstvenici će odrediti uzrok te osobe eksperimentima i kliničkim promatranjima i formulirati odgovarajuće planove liječenja.I metafizika može misliti da je uzrok ove osobe zato što je počinio “tabui” ili zbog svog “plinskog polja” lošeg itd. Ovo objašnjenje obično nije znanstvena osnova.

Razboliti se

Treće, kraj znanosti

Razvoj znanosti neprestano napreduje, ali ima li kraj?Neki vjeruju da će se znanost susresti s “stropom” u određeno vrijeme, a ona ne može dalje istražiti dalje.Ovo je tako -označen “kraj znanosti”.

Kraj znanosti

Međutim, kraj znanosti ne znači da je znanost postala metafizika.Razvoj znanosti je proces kontinuiranog napretka i u istraživanju.

metafizika

U stvari, znanost neprestano širi ljudske kognitivne granice i kontinuirano otkriva dublje i manje pojave i zakone.Na primjer, kvantna mehanika i teorija relativnosti u modernoj fizici otkriva fenomen i zakone o kojima nikada prije nismo razmišljali, a dodatno proširuju ljudsko razumijevanje prirodnih pojava.

metafizika

Pored toga, razvoj znanosti nije niti jedan smjer.Na primjer, križ između biologije, kemije i fizike pokrenuo je nove discipline poput biofizike i kemikalija, što donosi nove mogućnosti za znanstveni napredak.

znanost