Slijedite | U dobrom poslu znanstvenog obrazovanja, prvo morate shvatiti 12 važnih pitanja znanosti

Znanost
Što je znanost?

Kako naučiti znanost?

Zašto djeca prosvjetljuju znanstveno prosvjetljenje?

Kako naučiti razmišljati kao znanstvenici?



Znanost u osnovi nema prednost nakon razvoja.Znanstveno iza drugih može samo slijediti temelj, pronaći ograničenja i iskreno nadoknaditi.
KrižanjeHan Qide

Tekst | Han Qide

Moje se izvješće fokusira na postavljanje pitanja, a ne odgovara na pitanja.Pokrenut ću tri pitanja, koja pokrivaju četiri specifična pitanja u svakom aspektu.


Što je znanost

Ovo je osnovno pitanje.Usredotočujući se na “što je znanost”, postavio sam četiri konkretnija i u pitanjima.
1. Kako definirati znanost?
Za definiciju znanosti, mnogi stručnjaci i znanstvenici dosta su razgovarali, ali do sada nema jasnog i prepoznatog odgovora.
Prvo je gledište da je znanost sustav znanja.Na primjer, u interpretaciji znanosti u “Ci hai” i “Enciklopediji Kine”, prije su korištene različite ograničene riječi, ali na kraju su sve bile naseljene u “sustavu znanja”.
Drugo je gledište da je znanost paradigma produkcijskog znanja.Jer suština znanosti nije istina koja je prepoznata, već da istražuje istinu;
Treće je gledište da je znanost društveni sustav.Tipični fizičar Bellner iz Velike Britanije(J.D.BERNAL)Predlaže se: “Znanstveni sustav je društvena činjenica, koju je narodna skupina povezala kroz određene organizacijske odnose kako bi se bavila nekakvim poslovanjem u društvu.”
Konačno, četvrto mišljenje je da je znanost povijesna kategorija.Proces znanstvene proizvodnje i razvoja može se sažeti kao osnova drevne grčke racionalnosti, doživjela dugoročne srednjovjekovne kršćanske promjene i infiltraciju, a započeo je s revolucijom u području astronomije i uspostavljanjem newtonskog mehaničkog sustava.
Iako je Nietzsche rekao da je povijest nepovratna, mislim da samo kroz razumijevanje i duboko razumijevanje povijesti znanosti i gledanjem procesa znanosti zaista mogu imati preciznije razumijevanje što je znanost.
U stvari, sam izraz “znanost” odražava povijesnu kategoriju.Od episteme na grčkom do latinskogznanstvenaDo 17. stoljeća Francuzi su imali znanost.
Na engleskom jeziku, iako je riječ o znanosti bila u 17. stoljeću, znanost se tek 19. stoljeća promijenila iz filozofije prirode u znanost o podjelama. izraziti znanost.
Njemački “Znanost” je Wissenschaft, koji uključuje društvene znanosti, ali znanost na engleskom jeziku uključuje samo prirodne znanosti.
U 19. stoljeću Japanci su u to vrijeme prihvatili riječ o znanosti.(Učenje podjele)Suština
Neki kineski znanstvenici pretvorili su znanost u “studij”, što je više u skladu s kineskom kulturom i tekstom.Ali zbog nekih povijesnih čimbenika, Kinezi su napokon usvojeniSuština
Stoga je riječ “znanost” koju danas koristimo izvedena iz znanosti na engleskom iz 19. stoljeća, a odnosi se na modernu znanost od 19. stoljeća.Vrlo je važno razumjeti značenje riječi “znanost” na kineskom.
Prema gore navedenom objašnjenju, definicija znanosti može se sažeti kao:Znanost se formira nasljeđivanjem drevne racionalne tradicije.Istodobno, jasno je da je znanost samo jedno od ljudskih znanja i pametnog sustava.
Pored posebnih objašnjenja, govori o “znanosti”, koja se odnosi na modernu matematičku i eksperimentalnu znanost koju predstavlja Newton.


2,Koliko i danas igra unutarnja motivacija znanstvenog razvoja?
Unutarnja motivacija odnosi se na ljudsku znatiželju, znatiželju i sama znanost;Engels je rekao: “Jednom kada postoji tehnička potreba za društvom, ta će potreba biti znanstvenija od deset sveučilišta.”

Mnogi znanstvenici vjeruju da razvoj znanosti i tehnologije do danas, pokretačka snaga vanjske potražnje postaje jača i jača, a unutarnja motivacija znanstvenika postaje slabija i slabija, pa čak i nestala.

Ali također se slažem da je stajalište drugog učenjaka, odnosno unutarnja moć uvijek vrlo važna, A u ovom trenutku postoje i velika znanstvena dostignuća unutarnjeg pogona. Pitanja su napokon postigla povijesne proboje na području nagađanja Twin Prime.

Dakle, je li osjećaj odgovornosti znanstvenika u unutarnjoj moći ili vanjskoj moći?Karakteristike “odgovornosti” vrlo su značajne kod mnogih kineskih znanstvenika.Sudjelovali su u znanstvenim istraživanjima nisu u potpunosti zbog osobnih interesa i znatiželje, niti imena imena, već odgovornosti kineskih intelektualca koji su spasili zemlju i znanstvenu moć.Taj osjećaj odgovornosti je iz srca, ali na njega utječe i vanjsko okruženje.


3. Je li znanost neutralna?
Znanstvena neutralnost(Znanstvena neutralnost)Odnosi se na znanost i ne podliježe ograničenjima vrijednosti i vrijednosti.Konkretno, na znanstvene vrijednosti ne utječe na znanstvene svrhe;

Ali neki su znanstvenici iznijeli različite poglede.Na primjer, pojava revolucije astronomije, istraživanja mnogih znanstvenika čisto su znatiželjna. Nezavisni, ti znanstvenici ne mogu osloboditi svoj ideološki zatvor za proučavanje tih pitanja.

Kad se generira samo moderna znanost,Bacon je rekao: “Istinska i pravna svrha znanosti je dati nova otkrića i nove snage ljudskom životu”SuštinaDrugi je primjer da znanstvenici uzimaju životinje na eksperimente i prvo potvrđuju da je ljudska vrijednost veća od “ne -ljudske”.

Osim toga, kada se ne primjenjuju mnoga znanstvena istraživanja, već je počeo razmatrati svoju vrijednost.Na primjer, fizičar Slad tijekom Drugog svjetskog rata pozvao je znanstvenike da ne rade istraživanje nuklearne fisije, jer je vidio da će proučavanje nuklearne fisije definitivno ići na nuklearno oružje.

Budući da se kasnije nije mogao suprotstaviti, brinuo se da je Njemačka preuzela vodstvo u stvaranju atomskih bombi, a zauzvrat je aktivno promovirao američku vladu kako bi se brzo razvio kako bi provjerio i uravnotežio fašističku Njemačku.2019Nobelova nagrada za medicinu ili biologiju dodijelila je postignuća istraživanja o toleranciji hipoksije iz perspektive istraživačkog sadržaja, to je potpuno neutralno pitanje znanosti o životu, ali u stvari, istraživači imaju kancerogeno liječenje od početka. Svrha.

Stoga se može shvatiti u Merdonovim riječima: “Vrijednost i ideološki osjećaji koji dominiraju u položaju pripadaju kulturnim varijablama koje uvijek utječu na znanstveni razvoj.”

Je li znanost neutralna?Ovo je vrlo dostojno rasprave, jer će utjecati na razumijevanje znanosti, razumijevanje odnosa znanosti i tehnologije i raspravu o etičkim pitanjima.


4. Je li trenutna znanost u probojnom razdoblju?
“Probojno razdoblje” odnosi se na razdoblje u kojem je moderna znanost u potpunosti promijenjena nakon 16. stoljeća.U 16. stoljeću, moderna znanstvena paradigma koju je utvrdila Newtonov matematički eksperiment, hoće li temeljne promjene u budućnosti nedavno?

Čini se da sada postoje neki znakovi “probojnog razdoblja”, uključujući:

  • Integracija i razvoj znanosti, tehnologije i inženjerstva;
  • Uspon velike znanosti;Razvoj kvantne znanosti i tehnologije;
  • Potvrda tamne materije i tamne energije;
  • Razvoj umjetne inteligencije;
  • Postepena zrelost tehnologije uređivanja gena;
  • Napredak znanosti o mozgu i kognitivnih istraživanja.

Ovi razvojni događaji osporavali su osnovnu paradigmu koju je potvrdila moderna znanost.

Moderna znanost slijedi sigurnost, a kvantne putanje smatraju se nesigurnošću; . Podaci su počeli koristiti indukcijske metode;

Kada će se temeljni proboj dogoditi kada je Science Association teško predvidjeti.(Evolucija), Shvati odakle dolazi znanost, korak po korak do danas, kako biste dobili korisno nagađanje kamo će znanost ići.Ako je znanost promijenila sliku cijelog svijeta, a ljudsko razumijevanje svijeta promijenilo je temeljne promjene, tako da je znanost napravila proboj.

Što se tiče “Što je znanost”, postavio sam gore navedena četiri pitanja.



Kakav je odnos između znanosti i civilizacije

Ovo obuhvaća četiri specifična problema.
1. Što je civilizacija?
“Toaletna revolucija” pobijedila je plan genoma i eliminirala rezultate zaraznih bolesti.Najveća je i najveća učinkovitost ljudskog zdravlja, a ujedno je i najveći napredak koji predstavlja ljudsku civilizaciju.Uzimanje ovoga kao uvod, predlaganje civilizacije su pozitivna dostignuća u ljudskoj kulturi, označavanje napretka i otvaranja društva, očitovanja kao dobar način života i mode.

Razvoj civilizacije je raznolik, neuravnotežen i može se podijeliti u povijesne faze.Stoga se pojavljuju tako uspostavljene različite civilizacije podijeljene u različitim regijama i različitim povijesnim razdobljima.

Na primjer, četiri glavne civilizacije, Axis civilizacija i Huntington predložili su današnje sedam civilizacija, zapadnu civilizaciju i orijentalnu civilizaciju, te razne vjerske civilizacije.Raznolikost civilizacije čini ovaj svijet šarenijim i ljepšim;

2. Mora li slijediti znanost zapadna civilizacija?

Znanost proizlazi iz Zapada, što uvelike promiče razvoj zapadne civilizacije.Može se reći da “znanstvene naljepnice imaju oznaku zapadne civilizacije.”

Razvoj civilizacije više nije nerazdvojni od znanosti, a modernizacija koja sadrži zapadnu civilizaciju nezaustavljiv je svjetski trend.Stoga civilizacije u raznim regijama u raznim zemljama napuštaju pečat zapadne civilizacije.

Međutim, znanost i zapadnjačka civilizacija ne treba izjednačiti.Budući da napredak zapadne civilizacije ne ovisi samo o znanosti, već proces ne -zapadne civilizacije ne ovisi o znanosti.Znanost je igrala izuzetno važnu ulogu u napretku civilizacije, ali istovremeno se ne može odvojiti od mnogih drugih čimbenika.

Pored toga, moderna znanost je opća razmjena znanstvenih saznanja u mnogim različitim civilizacijama i sadrži različite civilizacijske elemente.Li Joseph je rekao: “Različite civilizacije drevnih znanosti protoka, baš kao i rijeke i rijeke do oceana moderne znanosti.”

U stvari, moderna znanost zapravo je sadržavala postignuća svih etničkih skupina u Starom svijetu. glavnih civilizacija u svijetu.

Mnogo je kontroverzi o ovom stajalištu, a također je vrijedno razgovarati.Zbog pojave i razvoja znanosti, zapadnjačka civilizacija nastavila se u vodećem položaju u modernom vremenu i vrijedno je učiti iz drugih zemalja i regija, ali zapadna civilizacija ne bi trebala ponosno živjeti na drugim civilizacijama.

Svaka civilizacija je tolerantna jedna prema drugoj, a integracija sudara može poboljšati ljudsku civilizaciju brže i bolje.Cijenim poznatu izreku gospodina Fei Xiaotonga, “Ljepota svake ljepote, ljepotu ljepote, ljepotu ljepote, svijeta i svijeta.”Kada obraćamo pažnju na odnos između znanosti i civilizacije, zbog složenosti problema, moramo provesti dovoljnije istraživanje i provesti više u raspravama i razmjeni.


3. Je li znanost samo putem tehnologijeMožemo li utjecati na civilizaciju?
Razvoj moderne znanosti doveo je do tri glavne tehnološke revolucije i promoviralo ljudsko društvo u sukcesivno ulazak u “paru”, “Električne ere” i “informacijsko doba”.Znanstveni napredak doista se mora pretvoriti u produktivnost promičući tehnološku inovaciju.

No, je li to jedini način da znanstveno utječe na civilizaciju?Očito ne.Budući da znanost također ima temeljni utjecaj na svjetonazor, vrijednosti i načine razmišljanja, znanost ima mudrost izvan funkcije i vrijednost izvan vještina.Pojava moderne znanosti promovirala je pojavu humanističke i moderne filozofije.

Ogromni utjecaj uvođenja znanosti na Kinu na modernu civilizaciju u Kini ne odražava se samo na napredak produktivnosti, već se i kineski pogled na svijet u osnovi promijenio.Nakon pokreta 4. svibnja i novog pokreta kulture, “Gospodin Sai” i “Gospodin De” zajedno su uništeni na kineskoj zemlji, što je kinesko društvo izazvalo dvije tisuće godina.

Osim toga, zbog pojave i razvoja znanosti, jezgra svjetskog obrazovanja promijenila se iz jednostavnih humanističkih znanosti kako bi se znala važnost modernoj znanosti.



4. Ljudsko društvo može kontroliratiJe li smjer znanstvenog razvoja?

Neki opisuju da je nakon što se generira moderna znanost, to je poput otvaranja Pandorine kutije.Uzmite genetska istraživanja kao primjer,DNA dvostruka spiralna strukturaOtkriće pojašnjava materijalni temelj gena i promiče snažan razvoj molekularne biologije.

Do 1970 -ih ljudi su u to vrijeme uspjeli promijeniti i reorganizirati DNK.

Međutim, opozicijski zvuk nije zaustavio istraživanje.Stoga, nakon što se znanstveno istraživanje na određenom polju razvija, teško je kontrolirati.Može li znanost izvan kontrole uzrokovati povlačenje ljudske civilizacije, pa čak i ubrzati smrt ljudskih bića?U današnjoj kombinaciji umjetne inteligencije s Internetom i velikim podacima, čak je i vrijeme da se razmotri ovaj problem.

To je pokrenulo drugo pitanje.Na primjer, trenutni problemi, što se više informatička tehnologija razvija i veća je informacijska sigurnost s kojom se suočava izazov.Neki vjeruju da su ovi problemi zato što znanost nije razvijena i nema moćnije sposobnosti za kontrolu znanosti, a ona će uvijek naći rješenja;

Ako znanost ne može riješiti vlastite probleme, tada su kontrola humanističkih znanosti i kontrola znanosti posebno važna.Kao rezultat toga, odnos znanosti i humanističkih znanosti privukao je sve više i više pažnje i pažnje.



Koja su posebnost znanosti i civilizacije u Kini?

S tim u vezi, postavio sam i četiri specifična pitanja.

1. Postoji li znanost u drevnoj Kini?

U drevnoj Kini postoji duga povijest znanstvenih kontroverzi.1915. pionir koji je na zapadu stekao znanstveno obrazovanjeRen HongyiU časopisu “Science” objavio je “razlog zašto Kina nema znanost”; ne proizvode prirodne znanosti u drevnoj Kini. “

Ali Josip ih razlikuje.Josip ne razumije Kinez, ali budući da se zainteresirao za povijest kineske znanosti, stekao je puno energijeDrevna kineska znanostPovezani dokumenti i aluzije sažeti drevni kineski sustav znanosti i tehnologije i srodne teorije.

Rasprava o ovom pitanju ima ove razloge za podršku znanstvenicima u drevnoj Kini: zapadnjačka znanost nije jedina znanost; Znanstvena kategorija;

Protivnici su odgovorili na to: Drevna kineska metoda znanja ovisi o tome i nedostaje tumačenja; Organizirani i služili su političkim svrhama i ne mogu se smatrati znanošću.

Od početka smo znanost definirali kao matematičku eksperimentalnu znanost koju je zastupao Newton, odnosno moderne znanosti na zapadu.Stoga pitanje znanosti u drevnoj Kini ne postoji.Nema smisla zapetljati ovaj problem.Iz toga je dovelo do sljedećeg pitanja, zašto nije stvorio modernu znanost iz kineske tradicionalne kulture.

2. Kineska tradicionalna kulturaNije li pogodan pojavi i razvoju znanosti?

Mnogo je razloga zbog kojih je Kina proizvela znanost u moderno doba.Ovaj je problem sasvim kompliciran.

Većina je mišljenja da tradicionalna kineska kultura nije dobra za pojavu znanosti:

Prije svega, nijedna neovisna priroda u svijetu svijeta i ljudskih bića neće preuzeti inicijativu da pitaju i istražuju prirodu.

Drugo, tradicionalni način razmišljanja nije pogodan za proizvodnju točne i stroge logičke metodologije.Kinesko tradicionalno razmišljanje je sažetak, koji je nepovoljan za modernu znanost, ali korisno je za proizvodnju druge mudrosti, poput tradicionalne kineske medicine.

Treće, ne -navedeni civilni sustav i carski sustav ispitivanja ne pogoduju privlačenju talenata za uključivanje u znanost.

Četvrto, sustav strogog nivoa identiteta identiteta ne pogoduje stvaranju slobodne i jednake akademske atmosfere.Ne samo da je administrativna razina, između različitih razina društva, sustava krute razine između učitelja i učenika, pa čak i u klanu, a sustav krutosti mladih i mlađih u klanu ozbiljno utječe na slobodu akademske slobode.

No, ima li tradicionalna kineska kultura samo štetne učinke na razvoj znanosti?to nije istina.Pogotovo u trenutnoj situaciji, postoje i neki povoljni utjecaji:

Prvo, tradicionalni kineski “organski pogled”, a ne “mehanički materijalizam”, može biti koristan za budući znanstveni razvoj.

Drugo, pod trendom sve bliže i spajanja znanosti i tehnologije, snažne vladine funkcije i kolektivizam korisni su za razvoj “velike znanosti”.

Treće, najvažnija točka su osjećaji kineskih intelektualaca.

Od prošlog stoljeća, kineski znanstvenici mogu se otprilike podijeliti u četiri generacije.

Prva generacija znanstvenika rođena je oko 1890-1910.U to vrijeme nije uspostavio potpuno sveučilišno obrazovanje.

Znanstvenik druge generacije rođen je oko 1910.-1930.U to su vrijeme već bili uvjeti za primanje sveučilišnog obrazovanja u Kini, zajedno s ratom i građanskim svađama, već su dugo ostali u inozemstvu.Nakon što se ova generacija znanstvenika vratila u Kinu, pod vodstvom prve generacije znanstvenika, postavila je temelj modernoj kineskoj znanosti.

Znanstvenik treće generacije rođen je 1930 -ih i 1940 -ih.U svojoj su mladosti pokrenuli uspostavu nove Kine i vodili su kinesku znanost da se uhvate u toj svijetu.

Znanstvenik četvrte generacije rođen je 1950 -ih i 1960 -ih, koje su zastupali Pan Jianwei i Shi Yigong.Njihova razina znanstvenih istraživanja u fazi studija u inozemstvu dosegla je danas naprednu razinu razvijenih zemalja.

Iako su zadaci i karakteristike svake generacije znanstvenika različiti, svi pokazuju posebnu duhovnu konotaciju kineskih znanstvenika.Država i pojedinci usko su integrirani i prirodno integrirani u duh znanstvenika i teče u krvi.Upravo takvi obiteljski osjećaji pokazuju vjetar i područje kineskih znanstvenika u različitim povijesnim razdobljima.


3. Koja razina i status kineske znanosti i tehnologije u svijetu?

Dugo su ljudi navikli da “progone” Zapad kineskom tehnologijom, ali s brzim razvojem kineske tehnologije, koja razina i status kineske tehnologije u svijetu postaju pitanje koje vrijedi raspravljati.

Za procjenu kineske tehnologije često postoje dva različita glasa, jedan je “zemlja koja je moćna”, a druga je “zaglavljeni vrat” u svim smjerovima.Mislim da ove dvije krajnosti nisu poželjne.


U ranim danima reforme i otvaranja, usvojili smo našu upotrebu o aktivnom otvaranju tehnologije, istovremeno potičući veliki broj znanstvenog i tehnološkog osoblja na studij u inozemstvu.S brzim rastom gospodarstva i društva, ulaganje u znanost i tehnologiju povećalo se, a sposobnost tehnološke autonomije i ukupna snaga brzo se povećala. Broj polja.

Naravno, razvoj različitih znanstvenih i tehnoloških polja neuravnotežen je.Ukratko, mora se analizirati specifična analiza.

Drugo, pitanje “Post -Hair Advantage”.Tehnologija ima prednost razvoja.Ali znanost u osnovi nema prednost nakon posjeta.Znanstveno iza drugih može samo slijediti temelj, pronaći ograničenja i iskreno nadoknaditi.

Treće, nedostaje osnova za “koliko godina razvijenih zemalja” na određenom polju.Ako se temelji na trenutnoj razini Kine koja je ekvivalentna koliko je godina u razvijenim zemljama, zbog cilja, ne treba toliko godina da se nadoknade; Uhvatiti se, tada postoji previše čimbenika koji imaju previše utjecaja na faktore.Naravno, ako ovo koristite samo da nas potaknemo da nastojimo uhvatiti se u prvom planu svijeta.

Četvrto, evaluacija “meke snage” doista treba proučavati.Kultura, sustav, pravni sustav i okoliš, ovi “meki” aspekti su tamo gdje smo relativno zaostali i vrlo je dostojno istraživanja i rasprave.

Niz pitanja uzrokovana “koja razina i status kineske znanosti i tehnologije u svijetu”, bez obzira na to koju kontroverzu imamo, postoji opći konsenzus, to jest, hitno je provesti strateška istraživanja, prikupiti stvarnu situaciju stranke kvantitativne analize, u skladu s tim, formulira odgovarajuće planove i provodi određene mjere.

4. Gdje je najkritičnija veza koja trenutno promiče razvoj znanstvene znanosti?

Je li povećan u financiranju?U 2018. godini, kineski znanstveni i tehnološki fondovi uložili su oko 1 bilijuna juana, na drugom mjestu u svijetu.Naša trenutna ulaganja u tehnologiju brzo su porasla, ali učinkovitost je problem koji je hitniji za rješavanje.Ulaganje se mora povećati, posebno sredstva za osnovna istraživanja, ali ako se učinkovitost ne poboljša, to će uzrokovati veći otpad, a također će promovirati pogrešnu akademsku atmosferu.

Postoji li problem s politikom?Zemlja je kontinuirano uvodila politike i nastavila je lansirati relevantne sustave, koji su promicali razvoj znanosti i tehnologije, ali primjenu dokumenata treba poboljšati.

Mislim da je važnije od prethodna dva pitanja.Iz perspektive povijesnih i kulturnih razloga, uzgoj tla u modernoj znanosti u mojoj zemlji nije plodno.Ako se ne promovira u izgradnju znanosti i kulture, promiče duh znanosti i poboljšava nacionalnu znanstvenu pismenost, teško je imati originalniju inovaciju i proboj u znanosti i tehnologiji.

Trenutno mnogi ljudi prepoznaju važnost ovog problema, ali gdje su rješenja?Teško je riješiti ovaj problem, ali nije nužno neusporedivo.Sve dok to učinite, čak i ako ga ne možete u potpunosti riješiti, bolje je nego raditi.To je ujedno i izvorna namjera mojeg srca u izgradnji kineske znanosti i kulture nakon što sam odstupio.


članakPonovno tiskano iz “Školske škole”