Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu

Marketing

Djeca nekih žrtava skandala u Post Officeu traže odštetu za utjecaj koji su pogrešne osude njihovih roditelja i financijska propast imali na njihove živote.

Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu
Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu

Skupinu predvodi Katie Downey, čija je obitelj pobjegla u Francusku nakon što je njezin otac Tony bankrotirao u skandalu.

Prestala je pričati dvije godine nakon što su je “otrgli” od kuće, s 11 godina.

Gospođa Downey je zatražila sastanak s tvrtkom Fujitsu, koja je pošti dostavila neispravan softver Horizon.

Šef Fujitsua iz Velike Britanije, Paul Patterson, izrazio je interes za susret s njom.

Gospođa Downey osnovala je grupu – Izgubljene šanse za djecu podnačelnika pošte – kako bi se podržali, ali i kako bi pokušali dobiti naknadu za to kako im je skandal promijenio živote.

Iako smatra da je malo vjerojatno da će vlada nadoknaditi djecu upravitelja pošte, nada se da bi Fujitsu mogao ponuditi neku podršku.

Došlo je nakon što je Fujitsu u siječnju rekao da ima “moralnu obvezu” nadoknaditi pomoćnicima pošte i ispričao se zbog utjecaja na živote obitelji.

Gospođa Downey je pisala gospodinu Pattersonu, koji joj je odgovorio rekavši da bi je želio uključiti u sastanke koji se dogovaraju s odvjetnicima koji zastupaju žrtve.

Grupa trenutačno ima više od 40 članova, ali bi na kraju mogla brojati tisuće, rekla je gospođa Downey.

Ona i četvero djece podpoštara koji su u skupini govorili su za BBC o tome kako je skandal utjecao na njihove živote. Svi su rekli da je sada vrijeme da se njihov glas čuje.

Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu
Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu

Gospođa Downey rekla je da je u dobi od 11 godina bila “otrgnuta” iz “pjenušavog” djetinjstva u Hawksheadu u Lake Districtu kada je njezina obitelj pobjegla u Francusku.

Nakon preseljenja bila je “teško maltretirana” u svojoj novoj francuskoj školi jer “uopće nije mogla komunicirati”. Njezin obiteljski život kod kuće “nije bio dobar”, rekla je.

“Moj tata je bio jako nestabilan, jako ljut. Moja mama je bila jako uzrujana, tata je bio jako uzrujan”, rekla je.

“Nisam mogla komunicirati u školi, nisam mogla komunicirati kod kuće, pa sam se samo počela zaključavati u sobu i dvije godine nisam htjela ni s kim razgovarati”, rekla je. – Samo sam zanijemio.

Negovorenje je bio način da se ima neka kontrola nad kaotičnom situacijom, rekla je.

Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu
Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu

Otac Millie Castleton, Lee, bio je zamjenik upravitelja pošte u Bridlingtonu, istočni Yorkshire. Bankrotirao je nakon što je izgubio dvogodišnju pravnu bitku s Poštom.

Njegova kći je imala osam godina i rekla je da “nije baš razumjela što se događa”.

Ali kad je krenula u srednju školu, rekla je da je “zlostavljanje stvarno počelo rasti”, a ona je postala “vrlo obrambena” kao tinejdžerica, s “inherentnim nepovjerenjem” prema ljudima.

Rekla je da je razvila poremećaj prehrane, što je za nju bio način da “kontrolira samo jednu stvar u životu nad kojom jednostavno nisam imala nikakvu kontrolu”.

Gospođa Castleton rekla je da je odustala od studija nakon prve godine jer je bila “jako bolesna” zbog poremećaja prehrane od kojeg su bile potrebne godine da se oporavi.

Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu
Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu

Majka Rebekah Foot Pamela Church vodila je Dog and Gun Post Office u Liverpoolu.

Rekla je da su mnogi članovi njezine obitelji također radili u poštanskim uredima, a kada je bratić njezine majke optužen da je lopov, izgubili su kontakt na mnogo godina.

Njezina je majka također pokušavala nadoknaditi manjak i imala je napade panike, ali nije mogla ostati na površini, rekla je.

Pošta je uskratila Pameli priliku da proda tvrtku, ostavljajući obitelj bankrotom, s ukaljanim ugledom, rekla je.

Jedna od šestero djece, Rebekah je počela raditi pola radnog vremena s 13 godina kako bi zaradila nešto novca, zajedno sa svojom braćom i sestrama. Iako je uživala u tome i pomoglo joj je da si priušti poslastice, rekla je da je usput propustila dio svog djetinjstva.

“Ne postoji ništa nevinije od djeteta. Ali svi smo bili pogođeni time… na ovaj ili onaj način”, kaže ona.

Deidre Connolly optužena je za krađu iz svoje pošte u Sjevernoj Irskoj te joj je rečeno da prizna krivnju i prisiljena je vratiti razliku od preko 15.000 funti – što nije dugovala. Njezina je obitelj morala ponovno staviti hipoteku na svoj dom i proglašen je bankrot.

Njezin sin Sean Connolly želio je biti profesionalni nogometaš i na kraju je igrao pet ili šest dana u tjednu.

Igrao je poluprofesionalno za lokalni klub u Derryju.

Međutim, počeo je imati napadaje panike i na kraju nije mogao igrati.

“Ne znamo što se moglo dogoditi”, rekao je.

Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu
Djeca žrtava skandala u Pošti traže odštetu

Otac Varchasa Patela Vipin nepravedno je gonjen zbog manjka u svojoj podružnici u iznosu većem od 75.000 funti od 2010. do 2011. godine.

Njegov sin je rekao da ga je šira obitelj izbjegavala. “Izbjegavali su i tatu, ali kada se nisu mogli iskaliti na tati, ili kada nisu mogli vrijeđati tatu, ili biti užasni prema tati, ja sam bio njihova sljedeća meta”, rekao je.

G. Patel je prije skandala rekao da su on i njegova sestra imali relativno ugodno odrastanje, jer su njegovi roditelji “izuzetno naporno radili, sedam dana u tjednu”.

Ali kad je njegov otac bio kazneno gonjen, gospodin Patel pomogao je uzdržavati svoje roditelje i vjeruje da je mogao uštedjeti 60.000 funti da se to nije dogodilo.

“To je težak novac koji sam zaradio, ali tijekom godina morao sam pomagati mami i tati”, rekao je.

Također je morao napustiti diplomu jer si je nije mogao priuštiti, rekao je.

“Za to će uvijek biti kriva pošta, a ne naši roditelji. Ali jednako je važno da naši roditelji i šira javnost shvate kako je to utjecalo na djecu”, kaže.

Pravna pitanja

Djeci podnačelnika pošte moglo bi biti teško zatražiti odštetu putem suda, rekao je profesor pravne etike na Sveučilištu Exeter Richard Moorhead.

Profesor, koji je naširoko pisao o skandalu s Horizontom, rekao je: “Pravna odgovornost obično se koncentrira na one koji su najizravnije pogođeni štetom.

“Djecu bi obično tretirali kao previše ‘daleko’ od prouzročene štete jer im nije izravno nanesena”, rekao je.

Ako bi državna riznica počela isplaćivati djecu podnačelnika pošte, to bi “značajno povećalo troškove naknade”, rekao je.

Međutim, rekao je da ovo pitanje tek trebaju razmotriti sudski procjenitelji, “koji bi mogli zauzeti drugačije stajalište” s obzirom na njihov naglasak na pravdi kao i na pravnom presedanu.

“U konačnici, pitanje je političko, a ne pravno”, rekao je. “Ako se vlada ili Fujitsu mogu uvjeriti da pravda to zahtijeva, onda se to može dogoditi.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)